Loading...
×

Просветне вести

Додела награда и признања за 112 најуспешнијих ученика основних школа и промоција платформе „Такмичари генерације“

Додела награда и признања за 112 најуспешнијих ученика основних школа и промоција платформе „Такмичари генерације“

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/dodela-nagrada-i-priznanja-za-112-najuspesnijih-ucenika-osnovnih-skola-i-promocija-platforme-takmicari-generacije/

/*! elementor – v3.11.5 – 14-03-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}

Признања и награде за 112 ученика који су у протеклој школској години постигли изванредне резултате на републичким и међународним такмичењима за основне школе додељене су данас у Палати „Србија“. Награде су доделили министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић.

На додели награда и признања представљена је и свечано пуштена у рад и нову платформу „Такмичари генерације“.

Желим да знате да смо данас сви поносни на вас и да ћете у својој држави увек имати подршку, добре услове за учење и остваривање великих снова. Имајте увек на уму да ћемо вам бити ветар у леђа за неке нове победе и изазове који су пред вама“, изјавио је министар Јовановић и додао да су у претходних 6 година као један од стратешких циљева Владе у основно образовање уведени нови предмети (дигитални свет, информатика и рачунарство, основи вештачке интелигенције), да су набављене дигиталне и рачунарске учионице, уведен електронски дневник, обезбеђени дигитални наставни садржаји, повезане на брз интернет свих 3.800 локација основних и средњих школа у Србији, а за 1.843 матичних и већих објеката основних и средњих школа изграђена локална рачунарска мрежу и да су то су све значајне ствари због којих данас сви ђаци у Србији имају исте, ако не и боље прилике да уче, истражују, користе друштвене мреже и садржаје као и њихови вршњаци широм света.

Захвалност премијерки која је препознала колико је важно да се граница када држава препознаје и награђује успехе помери на основну школу“, рекла је министарка др Беговић, истакавши да је први пут направљена оваква платформа, која истиче успехе ученика основних школа, са циљем да негује таленте и промовише позитивне примере као и да пружи подршку да даље развијају своје таленте и нижу успехе. Платформа “Такмичари генерације” у овом тренутку обухвата успехе ученика основних школа у наставним предметима, а за наредну годину планирамо њено проширење и на успехе ученика у спорту и уметности, јер желимо да негујемо таленте наше деце у свим областима у којима се препознаје изврсност. Платформа ће се развијати и унапређивати, као и систем награђивања”, навела је др Беговић.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић рекао је да образовни систем и просветни радници посвећено „гаје“ таленте о чему сведоче постигнућа наших ученика на 32 различита такмичења, чији је циљ афирмација образовно-васпитног рада, постигнућа ученика и подизање квалитета образовања.

Влада Србије и Министарство просвете настоје да унапреде систем за подршку и праћење ученика и ученица са изузетним способностима како би им омогућили да развију своје капацитете. Зато је за наставнике, који су кључни за процес препознавања и рада са овим ученицима, почетком школске године припремљено и Стручно упутство у коме је представљен целокупан процес, ресурси и облици подршке за талентоване ученике“, рекао је Пашић.

Свим ученицима у Србији омогућено је да своје знање, поред школе, представе и на такмичењима са својим вршњацима из исте генерације, која се сваке школске године организују за све ученике, од школског до светског нивоа. У прошлој школској 2022/2023. години, на свим нивоима такмичења и смотри за ученике основних школа (од школског до републичког), учествовало је, као и претходних година, преко 60% ученика основношколског узраста.

Нова платформа „Такмичари генерације“ је намењена промоцији ученика који показују изузетне резултате на такмичењима републичких и међународних нивоа. Платформа ће представљати базу података за даљу промоцију ученика, њихових резултата и самих такмичења, али и образовних политика које су усмерене на то да ученици достижу своје максималне капацитете и буду успешни чланови нашег друштва.

Чланак Додела награда и признања за 112 најуспешнијих ученика основних школа и промоција платформе „Такмичари генерације“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa