Loading...
×

Просветне вести

Добитници Светосавске награде за 2022. годину

Добитници Светосавске награде за 2022. годину

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.10.0 – 09-01-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Светосавску награду за 2022. годину, за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе, развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији и посебно залагање у организацији и реализацији активности на спречавању ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 у локалној заједници, добили су:

Предшколска установа ,,Дечји дани, Стари град, Београд          

За изузетне резултате у области сарадње са породицом, партнерским институцијама и организацијама у циљу подршке добробити деце

На темељима добре праксе васпитања и образовања деце, у које су уткани колективни напори и стремљења запослених, савремена Предшколска установа ,,Дечји дани“ oстварује визију свог развоја као грађење заједнице деце и одраслих који уче, интегришући традиционалне педагошке вредности и начела савремених концепција развоја делатности предшколског васпитања и образовања. Установа је препознатљива и по свом проактивном односу у обезбеђивању видљивости деце и детињства, промовисању и афирмацији делатности преко учешћа у различитим иницијативама, пројектима и акцијама, у сарадњи са установама културе, образовања, здравља, спорта, струковним удружењима, као и организацијама цивилног друштва. Посебна пажња посвећује се стручном усавршавању запослених, стварању прилика да се размене идеје и примери добре праксе са другим установама и улагању у опремање објеката и дворишта вртића.

Предшколска установа ,,Полетарац”, Оџаци              

За изузетно залагање и допринос развоју делатности предшколског васпитања и образовања кроз континуирано посвећено учешће у иницијативама и пројектима од националног значаја        

Предшколска установа „Полетарац“ из Оџака континуирано је посвећена унапређивању квалитета васпитно-образовног рада са децом, а посебно са децом из осетљивих друштвених група. Редовним информисањем и активним укључивањем родитеља деце која имају потребу за додатном подршком, обезбеђивањем подршке породицама за развој родитељских компетенција, јачањем међуресорне сарадње са институцијама и организацијама на нивоу локалне заједнице, Предшколска установа „Полетарац” дала је посебан допринос пружању интегрисане друштвене подршке деци и породицама из осетљивих група. Пројекти у којима је Предшколска установа „Полетарац” учествовала јесу следећи: Образовање за све, Подршка деци са сметњама у развоју у друштвеној инклузији кроз едукацију и успостављање међусобне сарадње, Вртићи без граница 2, Школица живота- заједно за детињство. Предшколска установа „Полетарац” из Оџака учествује у бројним пројектима за подршку родитељству и посвећена је хуманитарним активностима.

Вера Миланов, директорка Предшколске установе ,,Лане” из Гроцке, Београд 

За лидерско деловање у развоју и промоцији делатности предшколског васпитања и образовања

Вера Миланов, кроз вишедеценијски рад са својим сарадницима, доприноси унапређивању делатности предшколске установе којом руководи, континуираном подршком стручном усавршавању запослених, еколошким деловањем, партнерством са породицом и локалном заједницом, као и бројним активностима у заједници, ради промовисања и заступања интереса делатности. Јасном стратегијом планирања, визијом и мисијом, директорка подржава запослене, води их и подупире на путу грађења еколошког програма у раду са децом, што је документовано и приручником „Наши кораци кроз екологију”, чији је аутор Вера Миланов са сарадницима. Савет родитеља истиче да директорка Предшколске установе „Лане” из Гроцке, својом преданошћу послу и залагањем, доприноси да вртић буде место у коме деца воле да бораве, јер она настоји да гради позитивну климу у којој се сви осећају добродошло, пошто се редовно уважавају различите потребе породица и деце.

Павлина Радовановић, ученица 7. разреда, Основна школа ,,Доситеј Обрадовић, Ораховац

За ангажовање у наставним и ваннаставним активностима и изузетну промоцију српске музичке баштине Косова и Метохије       

Павлина, девојчица анђеоског и снажног гласа, интерпретатор је и промотер српске музичке баштине Косова и Метохије. Добитница је Благодарнице од Руске православне цркве. Павлина организује и реализује хуманитарне концерте и новац донира болесној деци, породицама које немају кров над главом, као и манастирима на Косову и Метохији, а део новца опредељује и за фискултурну салу своје школе. Снимила је и свој први албум са Великим народним оркестром Радио телевизије Војводина, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације, снимила је три песме, као и спотове.

Успешна је и као пијанисткиња, а своју неисцрпну енергију улаже и у фудбал.

Данило Стаменковић, ученик 8. разреда, Основна школа ,,Бранко Радичевић, Врање           

За свестраност и освојене награде из области природних, друштвених наука, уметности и спорта          

Данило је познат по свестраности и бројним талентима којима се истиче. Освојио је више од седамдесет награда из области технике и технологије, хемије, физике, српског језика и књижевности, математике, ликовне културе и спорта. Посебан таленат за писање потврђен је првим наградама из литерарног стваралаштва. Добитник је, такође, специјалне награде на ликовном конкурсу, као и на екипном такмичењу у кошарци.

Данило открива: „Шаљем поруку земљи коју волим, да је бирам за данас, за сутра, за увек“ и наставља да ниже награде.

Вељко Брајковић, ученик 8. разреда, Основна школа ,,Драгојло Дудић, Београд

За укупна постигнућа у основној школи и успех на републичким и међународним такмичењима

Вељко је током школовања постигао изузетне резултате у области географије и технике и технологије, о чему сведоче бројна прва места на националним и међународним такмичењима. Освајач је првог места на Националној географској олимпијади; 1. и 2. места на републичком такмичењу из технике и технологије у шестом и седмом разреду; 1. и 2. места на окружном такмичењу из технике и технологије у шестом и седмом разреду, а освојио је и бронзану медаљу на Европској географској олимпијади. За Светосавску награду Вељко је предложен од стране Ученичког парламента Школе, што доказује да је Вељко и омиљен друг.

Основна школа Светозар Марковић Тоза, Нови Сад        

За постигнуте резултате у педагошком лидерству, отвореност за иновације у образовању и вишегодишњи допринос квалитету основног образовања и васпитања у Републици Србији

Основна школа „Светозар Марковић Тоза” у Новом Саду велику пажњу посвећује обезбеђивању услова за квалитетно образовање и васпитање, пратећи потребе друштва и укључујући се у иновативне процесе у образовању. Посебну пажњу Школа посвећује тимском раду и квалитетној сарадњи са породицом и другим институцијама, као и подршци ученицима у бројним такмичењима, што је допринело освајању бројних награда. О успесима Школе сведоче бројна признања и награде које је добила, као што су: Признање „др Ђорђе Натошевић”, Повеља „Капетан Миша Анастасијевић”, златна медаља Новосадског сајма за успешно образовање ученика, Октобарска награда Новог Сада.

Лепосава Петровић, дипломирани дефектолог и директорка Школе за оштећене слухом-наглуве Стефан Дечански, Београд                

За лидерско руковођење у области инклузивног образовања и васпитања

Лепосава Петровић је у својој богатој професионалној каријери показала висок ниво знања, одговорности, савесности, доследности и привржености заједници, коју чине деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, стручњаци и сви они који су спремни да се заложе за боље и квалитетније образовање.

Сарађује са многим институцијама, установама и удружењима, које доприносе бољем и свеобухватнијем третману деце и особа са сметњама у развоју. Свесна значаја инклузије, укључивала је редовне основне школе у програме и пројекте своје школе, организовала обуке знаковног језика за ученике редовних основних школа и на тај начин градила везе међу школама и ученицима, негујући односе поштовања и толеранције. Као члан Управног одбора Заједнице школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом Републике Србије и Актива директора општине Савски венац,  потврђује своју велику ангажованост, као и уважавање својих колега.

За време њеног руковођења, Школа је добила Светосавску награду, награду Друштва дефектолога Србије и повељу Фонда „Професор Миодраг В. Матић“ што је највеће признање у области специјалне едукације и рахабилитације

Горица Његовановић, наставница разредне наставе у Основној школи Михајло Пупин, Београд

За изузетно залагање и допринос развоју делатности основног образовања и васпитања

Горица Његовановић је пионир наставе на даљину у периоду ванредног стања. Постала је то својим изузетним ангажовањем у снимању часова, али и пружањем несебичне помоћи и подршке колегама преко низа радионица, обука, семинара и усавршавања, посебно у области која је тек у развоју ‒ дигиталној писмености.

Реализатор је и водитељ низа стручних обука наставника у области образовања, вишегодишњи истраживач у међународним истраживањима, спољни сарадник Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, координатор Еразмус+ пројеката, аутор уџбеника за предмет Дигитални свет, угледни наставник Мајкрософт Србије 2014, Scientix амбасадор и амбасадор Недеље кодирања за Србију, секретар и члан Управног одбора Друштва учитеља Београда.

Својим радом је оснажила и своје окружење, вишеструко унапредила квалитет рада школе у којој ради, а посебно је допринела развоју позитивне атмосфере у установи и њеном угледу у домаћим и међународним оквирима.

Петра Спасојевић, ученица 3. разреда, Музичка школа Исидор Бајић, Нови Сад      

За врхунске резултате и бројне међународне награде у области музике

Петра је доказ Платонове изреке да „музика даје душу универзуму, крила уму и машти и живот свему“. Петра је композиторка и пијанисткиња, која има изванредна постигнућа на републичким и међународним такмичењима, о чему сведоче награде: тридесет првих, две друге и једна трећа, лауреатске, као и специјалне награде. Добитница је и награда за ауторско дело. Добитник је, такође, Повеље Царице Милице, награде „Светислав Милић”, специјалне Видовданске награде, као и Покрајинске награде.

Урођена надареност и велика посвећеност омогућили су Петри да осваја свет црним и белим диркама.

Матеја Вукелић, ученик 4. разреда Математичке гимназије, Београд

За постигнуте резултате на међународним олимпијадама у области математике и информатике

Матејин изузетан таленат за математику и информатику вишеструко је потврђен на домаћим и међународним такмичењима током  средњошколског школовања.

Посебно је познат по освојеним медаљама на међународним олимпијадама из математике и информатике, четири сребрне и једна бронзана, док је као учесник на Међународној Жаутиковској олимпијади освојио чак две златне медаље.

Ива Ранђеловић, ученица 3. разреда, Средња школа, Нова Варош

За изузетан допринос литерарном стваралаштву         

Ивини остварени резултати огледају се у наградама из области језичке културе, као што су прво место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, прво и два трећа места на међународним литерарним конкурсима. Треба нагласити и Ивине успехе из области природних наука – учешће на Републичком такмичењу из биологије и окружном такмичењу из математике. Добитница је и награде Српске академије наука и уметности. Одликују је скромност и племенитост, а вршњаци је цене као поуздану и осећајну другарицу.

Пожаревачка гимназија, Пожаревац      

За укупан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији

Пожаревачка гимназија је ове године обележила 160 година постојања. У њој су стицали знања признати књижевници, сликари, политичари, научници, као и многи други знаменити људи. Од 1889. године, у Школи је основана ђачка Литерарна дружина „Развитак” а Народни музеј у Пожаревцу је настао на темељима музеја Гимназије. Школа уписује ученике природно-математичког, друштвено-језичког смера и одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пожаревачка гимназија је позната и по бројним ваннаставним активностима и пројектима, међу којима треба посебно истаћи кошаркашки турнир који се реализује од 1964. године. Ова гимназија је прва институција у Србији која је 2008. године обележила Светски дан филозофије и покренула Националну квалификацију за Међународну филозофску олимпијаду, уврштену у Календар такмичења и смотри ученика средњих школа Министарства просвете. Преко пројекта „Изазов даровитости“, школа пружа подршку ученицима који показују различите врсте даровитости и подстиче њихов развој преко различитих активности. Од 2017. године, Пожаревачка гимназија је у групи 20 школа у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ у саставу пројекта Савета Европе. Школа је партнер на ERASMUS + пројекту Freedom 2 learn. Ученици постижу значајне резултате на републичким и међународним такмичењима. Гимназија је носилац бројних признања и награда.

Милена Стаменић, наставница стручних предмета у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране, Средња пољопривредна школа са домом ученика, Шабац

За изузетно залагање и значајна постигнућа у раду са ученицима

Милена Стаменић је наставница стручних предмета у Средњој пољопривредној школи са домом ученика у Шапцу. У свом раду користи савремене методичке приступе и наставна средства. Њени ученици су до сада освојили тринаест републичких награда на такмичењима која се налазе у Календару такмичења и смотри ученика средњих школа Министарства просвете. Била је и координатор тимова на такмичењу из ученичког предузетништва. Као ментор и освајач награда учествовала је на бројним међународним и националним манифестацијама и сајмовима. Учесник је у свим Еразмус + пројектима које Школа реализује, па је на тај начин остварила сарадњу са школама из Француске, Словачке, Словеније и Хрватске.

Учествовала је, такође, у реализацији Међународног пројекта под називом „Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју” између Републике Србије и Републике Хрватске, у оквиру којег је Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца, постала Центар за компетенције у хортикултури. Милена Стаменић, заједно са својим ученицима, доприноси раду школског хуманитарног фонда „Школарац“.

Милош Бјелановић, директор, Земунска гимназија, Београд          

За посебно залагање и допринос у домену професионалног јавног деловања, заступања и промовисања делатности установе у домаћем и међународном оквиру

Милош Бјелановић је некадашњи ученик и наставник Земунске гимназије, а од 2010. године и њен директор – једне од највећих гимназија у Републици Србији, која остварује изузетне резултате на пољу образовања и васпитања. Након 140 година од изградње, у току мандата Милоша Бјелановића, урађена је потпуна реконструкција, адаптација и санација Земунске гимназије. Разноврсна међународна сарадња са великим бројем гимназија, допринела је побољшању културно-просветних веза Земуна са регионом и Европом. Преко пројекта Сусрети гимназија Европе, али и друге ЕРАЗМУС+ пројекте, гимназија сарађује и са Српском гимназијом ,,Никола Тесла” из Будимпеште. Квалитет рада Милоша Бјелановића потврђен је бројним наградама. Добитник је Захвалнице патријарха српског господина Порфирија, Сретењског ордена другог степена, којим га је одликовао председник Републике Србије, Повеље за грађанске заслуге са медаљом, од Градске општине Земун, Вукове повеље, од Вуковог педагошког сабора и других. Члан је Управног одбора  Друштва директора Србије.

Медицински факултет, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици          

За учешће установе и запослених у програмима и пројектима са значајним оствареним резултатима и за успешну међународну сарадњу студената и наставника

 

Медицински факултет Универзитета у Приштини постиже изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивању образовно-васпитне праксе, као и развоју научних достигнућа у Републици Србији. У саставу Медицинског факултета у Косовској Митровици формирана је 2009. године фантом сала, која је потом прерасла у Центар за симулациону медицину, додатно опремљен новом модерном опремом. Постојећа фантом сала за стоматологију, током 2022. године, опремљена је трима новим луткама за едукацију. Уз помоћ сопствених средстава и средстава Канцеларије за Косово и Метохију, Медицински факултет је, током 2022. године, опремио новом опремом и Одсек стоматологије. Студентски парламент је више пута био организатор хуманитарних акција, спортских и културних дешавања у граду, као и посета манастирима Косова и Метохије. Медицински факултет је партнер на ЕРАСМУС+ пројекту под називом „Problems”. Факултет је учесник Ceepus пројекта.

 

 

Машински факултет, Универзитет у Београду           

За учешће установе и запослених у програмима и пројектима са значajним оствареним резултатима

Образовни и научни рад на  Машинском факултету у Београду реализује се на 25 катедри, а студије је до сада завршило 25.000 дипломираних инжењера. Студијски планови и програми прате технолошки развој и захтеве тржишта, што се показује и тиме да се на Факултету изучавају напредне технологије – роботика, индустрија 4.0, вештачка интелигенција, биомедицинско инжењерство, обновљиви извори енергије, е-мобилност. 

Студенти остварују међународне успехе учешћем у пројектима развоја електричног тркачког возила, беспилотних летилица, енергетски ефикасних пловила, аутономних робота и друго. Битно је напоменути, такође, да су бројне међународне компаније, као што су ZF, Rivian, Bosch, Brose и друге, приликом одлучивања о инвестирању у нашу земљу, као један од кључних разлога навеле управо квалитет образовања и истраживачког рада на Машинском факултету у Београду.

 

Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС)           

За обухват ученичке и студентске популације у осмишљавању и реализацији културних садржаја и учешће у домаћим и међународним пројектима у образовању

Промоција академских вредности преко низ пројеката, трибина, хуманитарних акција, добровољног давања крви, спортских активности, заштите животне средине, радионица на Универзитетима у Србији, учешћа у реализацији два самита младих из Републике Србије и региона, са преко 3000 учесника, успостављања више него пријатељских односа са студентима, представницима кровних организација студената из региона, само су неке од активности СКОНУС-а. На предлог СКОНУС-а, први пут ће бити обезбеђена буџетска места за МАС студенте, уписане по афирмативним мерама струковних студија. У свом деловању дају немерљив допринос континуираном и правовременом информисању студената о свим актуелним темама у области образовања, као и афирмисању ваннаставних, стручних и научних резултата и рада студената преко програма подршке студентским пројектима, семинарима, конференцијама, организовању семинара за средњошколце, како би их упознали са факултетима и олакшали им избор приликом опредељивања за упис на студије.

СКОНУС активно учествује у процесу акредитација ВШУ радом у комисијама за акредитацију.

 

Проф. др Петар М. Сеферовић, редовни члан Српске академије наука и уметности    

За посебно залагање и допринос у домену професионалног јавног деловања, заступања и промовисања делатности установе у домаћем и међународном оквиру

Проф. др Петар М. Сеферовић је редовни члан Српске академије наука и уметности и професор Медицинског факултета Универзитета у Београду – у пензији. Медицински факултет у Београду завршио је као један од најбољих студената, а докторирао је 1990. године. Професор Петар Сеферовић је био главни истраживач у 25 мултицентричних интернационалних студија и национални координатор. Уредник је за југоисточну Европу Европског кардиолошког часописа, потпредседник Европског удружења кардиолога, до 2020. године, био је председник Европског удружења за срчану инсуфицијенцију, а до 2016. године, начелних Одељења за срчану инсуфицијенцију Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије. Од 2011. до 2013. године,  био је директор Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије, од 2009. до 2012. године, помоћник директора Клиничког центра Србије за образовно-наставну делатност, до 2016. године, шеф Катедре интерне медицине Медицинског факултета у Београду и председник Комитета за кардиомиопатије Европске асоцијације за срчану инсуфицијенцију.

Као члан организационог комитета, професор Сеферовић је учествовао у великим мултицентричним студијама у четири значајна регистра Европског удружења кардиолога, био руководилац пет научних пројеката Министарства за науку Републике Србије, координатор Темпус пројекта од 2005. до 2008. године, чији је резултат формирање две електронске учионице у Београду и једне у Нишу, набавка савремених наставних средстава, уџбеника и едукативног софтвера и унапређивање последипломске наставе кардиологије, ендокринологије, реуматологије и радиологије. Професор Петар Сеферовић, такође је члан Борда Европског удружења за срчану инсуфицијенцију, председник Републичке комисије за трансплантацију срца

Проф. др Радован Пејановић, редовни професор, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду

За посебно залагање и допринос у домену професионалног јавног деловања, заступања и промовисања делатности установе у домаћем и међународном оквиру, број и квалитет стручних и научних радова објављених у часописима и цитираност

 Професор др Радован Пејановић објавио је преко 1.000 библиографских јединица, међу којима су уџбеници, монографије, научни и стручни радови, пројекти, рецензије, осврти и интервјуи. Његова књига „Увод у методологију економских наука” проглашена књигом године за 2010. годину. на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Дугогодишњи је главни и одговорни уредник часописа Агроекономика, председник издавачког савета часописа Економика пољопривреде, члан редакције неколико домаћих и међународних часописа. Био је професор на Правном факултету и Природно математичком факултету Универзитета у Новом Саду. Два пута је био председник Научног друштва аграрних економиста Балкана. Редовни је члан Научног друштва економиста Србије, Матице Српске, члан Антрополошког друштва Србије и неколико струковних академија. Примљен је 2018. године у Европско-медитеранску академију наука и уметности ЕМААС у Атини. Био је члан експертске комисије Владе РС за реализацију пројекта Јужни ток, члан Савета експерата УНЕСКО катедре предузетништва Универзитета у Новом Саду. Добитник је већег броја признања, међу којима су Октобарска награда града Новог Сада и Октобарска награда града Врбаса

Проф. др Оливера Станојловић, редовни професор, Медицински факултет, Универзитет у Београду       

За успешну примену савремених достигнућа, метода и технологија у образовно-васпитном, односно образовно-научном и научноистраживачком раду и за број и квалитет стручних и научних радова објављених у часописима

Проф. др Оливера Станојловић већ тридесет година у значајној мери доприноси развоју и афирмацији Медицинског факултета Универзитета у Београду. Руководилац је Лабораторије за неурофизијатрију, а од 2002. године, у континуитету је руководилац пројекта ресорног министарства у четири пројектна циклуса, као истраживач категорије А1. Вишегодишњи је сарадник на пројекту Фонда за науку САНУ. Њена библиографија има преко 370 јединица, 115 in extenso радова, од чега је 85 радова објављено у међународним часописима. Учествовала је на међународним и националним скуповима. Добитница је Годишње награде Медицинског факултета за изузетне резултате постигнуте у научном раду 2007. године. Ради на обезбеђивању и подизању научног подмлатка, ментор је бројних докторских и других завршних радова. Допринела је и формирању научног подмлатка на Факултету. Један је од оснивача смера докторских академских студија Физиолошке науке ‒ програм физиологија спавања и програм неурофизиологија и др. Као шеф Катедре за последипломску наставу, иновирала је и акредитовала специјалистичке академске студије из Експерименталне физиологије и Патолошке физиологије. Главни и одговорни уредник је часописа Медицинска истраживања.

 

Проф. др Драган Памучар, ванредни професор, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду

За успешну примену савремених достигнућа, метода и технологија у образовно-васпитном, односно образовно-научном и научноистраживачком раду и за број и квалитет стручних и научних радова објављених у часописима  

 

Професор др Драган Памучар бави се истраживањима везаним за област вештачке интелигенције, математичких модела за доношење одлука, неуро-фази система, фази скупова и др.. Аутор је преко 300 научних радова, публикованих у научним часописима са рецензијом. Професор Памучар је приказао нове математичке моделе за доношење одлука, које су унапредиле област вишекритеријумске оптимизације и вишеатрбутивног моделовања одлука, а публиковани су у међународним часописима. Професор Памучар је, такође, аутор модела из области меког рачунарства и идеје о фази грубих бројева са променљивим интервалом отиска неизвесности. Аутор је новог концепта за третирање неизвесности  који се базира на фази и неутрософтик теоријама. Због својих доприноса у области меког рачунарства и вишеатрбутивног моделовања, уврштен је на Станфордову листу 2% најутицајнијих истраживача на свету.

 

Академик проф. др Марко Бумбаширевић, редовни професор, Медицински факултет, Универзитет у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности

За изузетан допринос и остварене резултате у научном раду у области медицине

Професор емеритус, најцитиранији ортопедски хирург и трауматолог у историји српске медицине и налази се на најновијој „Станфордској листи”, међу 2% научника у целом свету. Оснивач је Српске ортопедске и трауматолошке  асоцијације (COTA), Српског удружења за хирургију шаке и Српског удружења за реконструктивну микрохирургију. Члан је и национални делегат у Светском удружењу ортопедских хирурга и реуматолога, члан Интернационалног хируршког колеџа, Интернационалног микрохирушког удружења, Интернационалног удружења за реконструктивну хирургију, Америчког удружења за реконструктивну микрохирургију, Америчког удружења за хирургију периферних нерава, Америчке академије ортопедских хирурга, Српског лекарског друштва и Удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију Србије. Редовни члан Академије медицинских наука СЛД. Почасни је члан Удружења ортопедских хирурга и трауматолога Бугарске и Удружења ортопедских хирурга и трауматолога Македоније. Успоставио је сарадњу са Државним универзитетима у Хиросакију и Кјоту (Јапан), клиником у Паризу и Универзитетом у Лариси (Грчка). Редовни је члан САНУ-а од 2021. године. Добио је Mедаљу хуманости председника бивше Југославије, златну медаљу за медицину Председника Републике Србије, као и медаљу Крст милосрђа од стране председника Босне и Херцеговине.

Проф. др Сефедин Шеховић, редовни професор Факултета за образовање учитеља и васпитача, Београд, руковдилац Наставног одељења у Новом Пазару     

За изузетно залагање и значајна постигнућа у раду са децом, ученицима и студентима

Професор Шеховић је радио дванаест година као школски педагог и пет година као директор основне школе. По стицању највиших академских звања, објавио је бројне радове, есеје, студије и монографије. На Београдском универзитету изабран је за рад у Наставном одељењу Учитељског факултета у Новом Пазару. Тако је професор Шеховић постао веома ангажован у области образовања учитеља на универзитетском нивоу. Својим преданим радом, као педагог, асистент, доцент, ванредни професор, редовни професор и као научник, професор др Сефедин Шеховић је студије на Учитељском факултету, на подручју којим се бави, учинио привлачним и успешним.

 

Проф. др Мирослав Ђорђевић, редовни професор, Медицински факултет, Универзитет у Београду и редовни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва

За изузетан допринос и остварене резултате у научном раду у области медицинских наука

 Професор др Мирослав Ђорђевић добитник је годишње награде Медицинског факултета у Београду за научни допринос у 2015. години и добитник Награде града Београда у области медицине за 2015. годину. Има специјални Q-1 статус САД-а, који му је додељен као особи са изузетним научним достигнућима у свету. Имао је већи број предавања по позиву на престижном универзитету Харвард у Бостону. Увео је и унапредио велики број  оперативних техника и модалитета лечења у области урогениталне хирургије, које су данас познате и коришћене у целом свету. Оснивач Београдског центра за гениталну реконструктивну хирургију, где велики број лекара из целог света долази на едукацију из урогениталне реконструктивне хирургије. Оснивач је и члан Центра за трансродну медицину и хирургију Моunt Sinai, New York, редовни професор урологије на Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York. Од 2019 до 2022. године, био је председник светског удружења у области урогениталне и реконструктивне технологије (The Society of Genitourinary Reconstructive Surgeons). Руководилац је великог броја међународних пројеката, у склопу којих је у Београду изведена прва трансплатација материце у свету код једнојајчаних близнакиња, трансплатација тестиса код једнојајчаних близанаца. Аутор је и коаутор преко 114 радова, публикованих у целини у међународним часописима.

Институт за међународну политику и привреду, Београд    

За вишедеценијски квалитет у научноистраживачком раду у области међународне политике и развоју привреде

Институт за међународну политику и привреду је са својих 75 година постојања, најстарији је државни институт у области међународних односа у Европи. Институт је организовао више од 600 научних скупова и објавио преко 700 монографија и зборника радова о најважнијим темама из области савремених међународних токова и положаја наше земље у међународним односима. Најважнија делатност Института јесте међународна сарадња. У архиви Института налази се око 100 споразума о међународној сарадњи са научним установама на свим континентима. Институт је први регионални центар, почев од 2017. године, за спровођење научноистраживачких пројеката у формату сарадње „17+” између Народне Републике Кине и земаља централне и источне Европе. Институт објављује четири научна часописа и то: Међународни проблеми (категорија М24), The Reviev of International Affairs (категорија М24), Међународна политика (категорија М51) и Европско законодавство/European Union Legislation (категорија М52). Институт је 2017. године одликован Сретењским орденом и једина је установа из области друштвено-хуманистичких наука, која је добила захвалницу Владе Републике Србије за допринос ефикасној борби са болешћу Covid 19.

 

Ученички центар Београд

За изузетан допринос у васпитно-образовном раду

 Ученички центар Београд је највећа установа ученичког стандарда, са пет радних јединица у Београду и једном на Копаонику. Центар је савремена установа која ефикасном организацијом и високим квалитетом васпитног рада, ствара подстицајну атмосферу за неговање тимског рада и толеранције. Посебну пажњу посвећује унапређивању и јачању компетенција запослених. Током године, Ученички центар реализује  велики број програма  културно-уметничког садржаја,  којима се промовишу ученици из уметничких школа, као и други талентовани ученици. Савремена учила и приступ учењу доприносе да у Центру има 60% одличних ученика, а 80% ученика учествује у раду једне или више секција, које обухватају спортско-рекреативне и културно-уметничке активности, што је допринело да буду освојена најбоља места на републичким домијадама – такмичењима ученика из 60 домова ученика на територији Републике Србије.

Друштво математичара Србије  

За изузетан допринос остваривању напретка у домену стручног усавршавања и професионалног развоја стручног кадра у образовању       

Друштво математичара Србије, током последњих седамдесет пет година, значајно доприноси унапређивању статуса предмета Математика, као и математичара у систему образовања и васпитања. На иницијативу Друштва, формирана је Математичка гимназија у Београду, као и десетак одељења са овим специјализованим програмом, широм Србије. Друштво је члан низа реномираних институција: Националног просветног савета, Међународне математичке уније, Европског математичког друштва. Стручно усавршавање наставника математике, активност је по којој је Друштво препознатљиво. Ради унапређивања квалитета наставе математике и информатике у Србији, Друштво издаје часопис „Математика” (од 1952. године). Посебно се истиче организација такмичења младих математичара и информатичара за основце и средњошколце. Довољно је поменути само један од пројеката који је награђен на светском такмичењу ‒ „Завршни испит – платформа за равноправно укључивање ученика у образовни систем“.   

Проф. др Светомир Бојанин, дечији психијатар         

За изузетан допринос формалном и неформалном образовању

Проф. др Светомир Бојанин је наш познати дечији психијатар, лекар и писац за децу. Бави се унапређивањем система образовања, инклузивним образовањем, а фокус његовог стручног рада јесте идеја Школа по мери детета. Стручна јавност га познаје и као професора који је увео предмет Неуропсихологија на Универзитет у Београду. Највише се бавио тешкоћама у учењу код деце. Унео је читав низ новина у област психијатрије деце и младих. Током рада у Институту за ментално здравље у Београду, основао је две нове организационе јединице за децу. Професор Бојанин је годинама активан на пољу хуманитарног рада и човек је са огромним искуством у педагошко-психолошкој теорији и пракси. Аутор је и коаутор два универзитетска уџбеника и више стручних монографија из области психијатрије развојног доба.

Тања Ранковић, руководитељка програма за образовање УНИЦЕФ Србија

За афирмацију образовања на свим нивоима

У оквиру свог рада у УНИЦЕФ -у Тања Ранковић је значајно допринела увођењу и промоцији политика инклузивног образовања у систем образовања у Републици Србији. Значајан део свог професионалног ангажовања посветила је јачању институционалног оквира система образовања. У оквиру заједничких пројеката УНИЦЕФ и Министарства просвете, као и УНИЦЕФ и Завода за унапређивање образовања и васпитања, госпођа Ранковић је допринела јачању дигиталних компетенција наставника и ученика, унапређивањем наставничког образовног портала у Заводу, као и успостављањем модела за ефикасно спречавање осипања из система образовања. Подршка УНИЦЕФ учењу на даљину огледа се у оснивању групе дигиталних ментора, пружању подршке наставницима током КОВИД 19 кризе, успостављању репозиторијума за наставни процес и обукама наставника. Радом у УНИЦЕФ канцеларији у Београду, посвећена је добробити деце, односно разумевању значаја установа образовања и васпитања, као места која треба да подрже социјално и емоционално учење детета.

Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић”, Београд

За изузетан допринос неговању матерњег језика, историје, културе и обичаја

Дугогодишњим преданим радом, Мирјана Драгаш, као управница Задужбине „Доситеј Обрадовић“, значајно доприноси очувању Доситејевог наслеђа и родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову код Темишвара. Задужбина је постала најважнија тачка окупљања и чувања идеја нашег великог просветитеља. Рад задужбине постао је видљив широкој јавности преко окупљања младих, као и по награди за младе писце „Доситејево златно перо”. Задужбина активно сарађује са Матицом српском, Институтом за књижевност и уметност, Српском академијом наука и уметности и другим важним институцијама. Велики успех задужбине је и обележавање Доситејевог дана у школама. Великим залагањем Мирјане Драгаш и њеном дугогодишњом упорношћу, Задужбина „Доситеј Обрадовић” сврстана је у ред институција од посебног националног значаја.

Мирослав Богдановић, професор српског језика и књижевности у пензији

За изузетно залагање и значајна постигнућа у раду са ученицима и трајни допринос промоцији светосавског духа

Мирослав Богдановић је као професор српског језика и књижевности у Медицинској и Техничкој школи у Крушевцу васпитавао преко 8000 ученика у светосавском духу. Обновио је прославу Дана Светог Саве у Крушевцу. Аутор је више од десет књига, међу којима треба поменути „Светосавски декламатор”, којим је помогао учитељима сеоских школа да промовишу светосавље. Прву прославу Дана Светог Саве у крушевачким школама организовао је управо професор Мирослав Богдановић. Аутор је и више телевизијских репортажа о развоју Крушевца и хроничар је овог краја, чувар од заборава, просветитељ – завичајац.

 

 

Леонтина Пат, композитор, текстописац, диригент и оснивач дечјег хора „Чаролија” и програмска директорка Дечјег културног центра Београд

За допринос формалном и неформалном образовању

Леонтина Пат, рођ. Вукомановић, врхунски је музички и дечији педагог, посвећена музичком васпитању деце. Као помоћник директора за програмску делатност Дечјег културног центра Београд, допринела је едукативним програмима за децу свих узраста. Активном сарадњом са установама образовања и васпитања унапређује важност музике у детињству. Радећи посвећено са децом и ученицима, Леонтина Пат је постигла највише домете у промоцији позитивног понашања и уметничког изражавања младих, као и у афирмацији културе и повећању културног и уметничког садржаја за децу и младе. 

 

Српско лекарско друштво

За изузетан допринос унапређивању образовања и васпитања и учешће у програмима и пројектима са значajним оствареним резултатима      

Ове године обележава се 150 година постојања Српског лекарског друштва (СЛД), чији се рад огледа у континуираном стручном усавршавању лекара путем одржавања стручних састанка, годишњих скупова, оснивањем специјалистичких секција (72), подружница (82) и Академије медицинских наука СЛД, који годишње акредитују од 400-600 едукативних програма. Само током пандемије, СЛД је акредитовало 204 едукативна програма. Друштво је у 2022. години издало 6 свезака часописа „Српски архив за целокупно лекарство”, 4 свеске часописа „Стоматолошки гласник Србије”, монументалну монографију „150 година Српског лекарског друштва”, више превода књиге Емериха Линденмајера из 1876. године „Србија, њен развој и напредак у санитету са напоменама о целокупном санитетском стању на оријенту”.

Друштво се бави здравственим просвећивањем српског народа, почев од омладине па до свих старосних група. Захваљујући активностима СЛД, основана су два најзначајнија факултета у области медицинских наука у Србији ‒ Медицински факултет у Београду 1920. године и Стоматолошки факултет у Београду 1948. године.

Чланак Добитници Светосавске награде за 2022. годину се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa