Loading...
×

Просветне вести

Ђукић Дејановић: Дигиталне технологије отвориле су пут иновирању процеса наставе и учења

Ђукић Дејановић: Дигиталне технологије отвориле су пут иновирању процеса наставе и учења

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.11.5 – 14-03-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић посетили су данас град Пријепоље, поводом завршетка пројекта Повезане школе.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије је том приликом изјавила да јој је драго што се управо у Пријепољу обележава успешни завршетак пројекта Повезане школе, великог и важног пројекта за Србију, који представља улагање у најмлађе и бољу будућност Србије.

Без обзира да ли је школа у центру највећих градова у Србији или је у неком руралном делу најмањих општина – сви ђаци на територији целе централне Србије данас имају једнаке услове и једнаке шансе. Данас, у 21. веку интернет је једнако важан као струја, вода и пут. Ово су дигитални путеви и желимо да сваком грађанину ове земље, свакој особи у овој земљи и детету обезбедимо да има све услове да остане тамо где се родио или где жели да буде. У томе смо им помогли и организовањем Дигиталне експедиције и надам се да ћемо заједно са нашим партнерима и трећи пут организовати овај дигитални караван. Зато што ће ово донети потпуно другачију будућност нашој земљи, јер ми дубоко верујемо у наше људе и њихове способности, а знам да ако им обезбедимо услове, они ће испунити њихове потенцијале, а то значи да ће наша земља изгледати боље из дана у дан“, рекла је Брнабићка.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и истакла да су дигиталне технологије отвориле су пут иновирању процеса наставе и учења.

Посао дигитализације у систему образовања није само посао Министарства просвете, то је посао читаве Владе. Зато министарства и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу интензивно сарађују на пројектима попут пројекта „Повезане школе“, путем ког смо заједно са Министарством информисања и телекомуникација, свако у својој надлежности, обезбедили интернет у свим матичним објектима школа, као и у већини објеката издвојених одељења, обуке наставника за примену дигиталних наставних садржаја и технологија у настави, дигиталне наставне садржаје, опремили 31.500 дигиталних учионица рачунарима и пројекторима и обезбедили 26.000 рачунара школама за рачунарске кабинете, а до краја године предстоји дистрибуција преосталих 14.000 комада опреме школама. Ово опремање школа информатичком опремом можда је једна од највећих акција занављања опреме у школама која је организована и у коју смо уложили око 50.000 милиона евра. За овај посао имали смо подршку Европске инвестиционе банке, али смо уложили и сопствена знања, средства и капацитете. Удружили смо се и зато резултат на овом пројекту није изостао“, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је да је пројекат Повезане школе, путем ког је Министарство информисања и телекомуникација у протеклих пет година увело брз, поуздан и безбедан интернет у више од 3.800 школских локација основних и средњих школа, са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради преко 100.000 наставника и професора, успешно завршен.

Када је Влада Републике Србије пре 6 година, на иницијативу председнице Владе, Ане Брнабић, поставила дигитализацију и образовање за два кључна приоритета, један од циљева нам је био да наша деца, да дигиталне вештине 21. века почну да користе свакодневно и да им оне постану средство за учење, усавршавање, истраживање и забаву, да прате трендове четврте индустријске револуције, као и да дигитално друштво у Србији буде уједно безбедно дигитално окружење”, изјавио је министар Јовановић и додао да је од велике важности да се сваки део Србије равномерно развија и да сви млади људи, без обзира на своје место пребивалишта, без изузетка, добију једнаке шансе и знања који ће им омогућити исте изборе које имају њихови вршњаци у дигитално развијеним срединама.

Стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш рекао је да је УНДП већ шест година партнер Влади Србије у спровођењу дигитализације и дигиталне трансформације.

Улагање у образовање и обезбеђивање квалитетног образовања за све – је улагање у светлу будућност. Данас су дигиталне вештине неопходне свима, а за младе људе су посебно важне како би се припремили за послове будућности”, истакао је Бериш, додајући да је УНДП у сарадњи са Фондацијом “Петља” припремио бесплатне дигиталне садржаје за учење, који ће помоћи и ђацима и наставницима да безбедно уче на онлajн платформи www.petlja.org.

Захваљујем се на указаној прилици Министарству просвете, Министарству информисања и телекомуникација и УНДП што је општина Пријепоље домаћин обележавања краја великог капиталног пројекта Повезане школе, које је спровело Министарство информисања и телекомуникација. Овим пројектом је чак 41 школска локација повезана на брз и сигуран интернет што је од велике важности за све наше ученике“, истакао је председник општине Пријепоље Попадић.

Завршетак пројекта Повезане школе представља корак напред у стварању дигитално писмених генерација и осигурава да образовање у Србији остане конкурентно у дигиталном добу, у коме живимо . У складу са тим, Влада Републике Србије препознала је важност тога да сви грађани и грађанке имају једнак приступ дигиталним услугама и знање како да их користе. Због тога је на иницијативу председнице Владе Репубике Србије, Ане Брнабић, а уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и европском организацијом Propulsion, претпрошле године покренула караван дигиталних вештина, безбедности и писмености „Дигитална експедиција”.

Караван је овом приликом посетио Пријепоље, где су се грађанке и грађани, од најмлађих до најстаријих генерација, упознали са важношћу дигиталне писмености и значају дигиталних вештина, безбедном понашању у онлајн свету, као и о осталим предностима коришћења интернета и дигиталних садржаја. У наредна два месеца, караван ће обићи још пет градова широм Србије, са циљем да унапреди вештине медијске и дигиталне писмености код грађана, како би им помогли да успешно савладају изазове и искористе прилике дигитализације.

 

Чланак Ђукић Дејановић: Дигиталне технологије отвориле су пут иновирању процеса наставе и учења се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa