Loading...
×

Просветне вести

Данас истиче рок за пријављивање ученика за избор предмета који ће полагати као трећи тест на завршном испиту

Данас истиче рок за пријављивање ученика за избор предмета који ће полагати као трећи тест на завршном испиту

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/danas-istice-rok-za-prijavljivanje-ucenika-za-izbor-predmeta-koji-ce-polagati-kao-treci-test-na-zavrsnom-ispitu/

Ученици осмог разреда основних школа имају могућност да се до краја дана изјасне електронски, преко портала Моја средња школа  https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/  или писаним путем у школи који ће предмет од пет понуђених  – биологија, географија, историја, физика или хемија, радити као трећи тест на завршном испиту.

Тренутно је, до сада,  64.671 ученика или 99,55% изабрало трећи предмет.

Највећи број као трећи тест  определио се да полаже географију (40 одсто), затим биологију (36 одсто), историју (10 одсто), хемију (7,7 одсто) и физику (6,4 одсто).

Уколико се ученици предомисле или из одређених разлога се не пријаве у  наведеном року имају могућност  да се накнадно пријаве или да промене изабрани тест.

Од 22. до 26. јануара 2024. године ученици могу проверити свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи. Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде  29. и 30. јануара 2024. године. Коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара 2024. године.

У школској 2023/2024 пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта 2024. године, док ће завршни испит у школској 2023/2024. години бити одржан 17, 18. и 19. jуна 2024. године

Новина у односу на претходну годину је то, што ће ученици имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту.

Отворен је и вибер канал „МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА – Инфо канал“, на коме родитељи, као и ученици могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и уписа у средње школе. Више о вибер каналу прочитајте  на порталу Моја средња школа.

Чланак Данас истиче рок за пријављивање ученика за избор предмета који ће полагати као трећи тест на завршном испиту се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa