Loading...
×

Просветне вести

Прославе Светог Саве у покрајини Баварска

Прославе Светог Саве у покрајини Баварска

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

СВЕТИ САВА –  ШКОЛСКА СЛАВА
Инголштат, Минхен, Нирнберг, Ерланген, Пасау и Розенхајм
Покрајина Баварска

Ученици допунске наставе на српском језику из Инголштата, Минхена, Нирнберга, Ерлангена, Пасауа и Розенхајма као и ученици Пилот пројекта- настава на даљину, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, прославили су Светог и босоногог оца Саву, Првог српског просветитеља и архиепископа.

Наставница Александра Цветковић сачинила је видео-материјал који су вредно сакупиле и остале наставнице допунске школе на српском језику из Баварске, Татјана Хот, Гордана Будиша, Ивана Ђурић и Бранка Станојевић. Направљена су три видео снимка од по 15 минута. Заједничка тема овогодишњег највећег школског празника гласила је: „Спасиоче, храниоче, Саво мироношче…теби се моле деца твоја!“  У видео материјалу деца су рецитовала текстове у част Светом Сави, глумила и певала. Деца су се потрудила те су  обукла и српску народну ношњу.  У видео материјал убачени су и цртежи ученика.

Уз сагласност хоровође Оливере Дивљак из Мола, наставница, Александра Цветковић добила је аудио снимак који је специјално снимљен за овај пројекат. Дело „Кто Бог велиј“ (Велики прокимен) Д. Бортињског и појање хора „Свети Сава Горњокарловачки“ посебно је украсило видео материјал.

Деца су била мотивисана за рад, а наставнице  задовољне резултатима. Поред филмова, наставнице су, где су епидемиолошке мере дозвољавале, прославиле Светог Саву и у храмовима Српске православне цркве широм Баварске.

Ученици  из Нирнберга и Ерлангена , прославили су школску славу Светог Саву 30. јануара у СПЦ „Ћирило и Методије“ у Нирнбергу. Слава је обележена уз мањи број ученика због ограничења која су на снази због тренутне епидемиолошке сiтуације. Двадесетак ученика је приредило кратак програм који је започео певањем „Светосавске химне“ уз подршку свештеника Илије Ромића, Маринка Радмила и Златка Којадиновића који су присуствовали Академији. Ђаци су рецитовали песме у част Светог Саве. Између рецитација певали су и песмице које су учили на часовима допунске наставе из српског језика. „Од куће до школе“, „Разгранала грана јоргована“, „Ми смо деца неба“, „Најлепша је земља моја“, „Само да рата не буде“. На крају програма све присутне су поздравили песмом „Тамо далеко“. Ученички труд је похваљен и награђен великим аплаузом.

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА
Баварска
Инголштат

30. јануара 2022. са почетком у 15 часова у цркви  Свети Јоханес у Инголштату, парох Мића Матић, отпочео је свету Литургију поводом Савиндана. Овогодишњи кумови, породице Пријовић- Радомир и Јадранка и Сувајац- Недељко и Биљана, донеле су славски колач и предале су славске дарове деци. Свако дете које је дошло да увелича богослужење добило је по пакетић. Наставница Александра Цветковић је са групом ученика која похађају наставу на српском језику спремила скроман програм. Деца су певала химну Светом Сави, затим рецитовала и на крају заједнички отпевала песму „Говори господе“. Ученици су понели своје ликовне радове које су цртали на претходоном часу. А свако дете је имало у рукама и слику Савиног печата. Свештеник Мића Матић је надахнутим речима послао снажну поруку о вери сабраном народу у цркви. На крају је изразио захвалност свим присутнима.

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА
Баварска
Минхен

У цркви Светог Јована Владимира у минхенском насељу Ној Перлах, 30. јануара 2022. године је уприличена скромна али свечана приредба у част првог српског архиепископа Светога Саве. Татјана Хот, наставница допунске школе у Минхену припремила је децу за свечану Академију. Литургију је предводио прота Анастас из руске православне цркве. Због епидемиолошке ситуације свечаност је обележена на скромнији начин, те нису сва деца могла да учествују у програму. Деца су певала, рецитовала и показала да су се традиција и култура српског народа одржала чак и у туђини до данашњег дана.

Тамара Кобац поводом програма За Светог Саву је изјавила: „ Из угла родитеља првенствено морам да се захвалим учитељици и целокупној организацији СПЦ на овој прилици да деца која су у дијаспори могу да прославе српску школску славу. Наиме не само што уче о српској историји, географији и правопису они имају јединствену прилику да се друже са децом из своје матичне земље и заиста бих позвала све родитеље да поведу своју децу. Учитељица се труди да изађе у сусрет свој деци.“

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА
Баварска
Пасау

Ученици допунске школе српског језика из града Пасау су са својом наставницом, Иваном Ђурић, прославили  велики празник  Свети Сава. „Због епидемиолошке ситуације овај празник прославили смо у нашој учионици. Разговарали смо о нашем великом просветитељу. Да ли смо уопште чули за њега, шта је то што знамо о њему? Наша сазнања обогатили смо читањем прича о Светом Сави али и са историјским чињеницама из његове биографије. Док смо проширивали наша сазнања били смо и креативни. Успели смо да направимо доста лепих цртежа посвећених лику и делу Светог Саве и при том смо уживали у слушању химне „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави.” Надамо се да ћемо са нашом Православном црквом прославити овај велики празник на Литургији 6. 2. 2022.године“, истакла је учитељица Ивана.

aleksa
Author: aleksa