Loading...
×

Просветне вести

Прослава Светог Саве у Ослу

Прослава Светог Саве у Ослу

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/proslava-svetog-save-u-oslu/

Традиционална светосавска свечаност поводом школске славе Светог Саве одржана је у Ослу, 29.јануара у просторијама Фриденберг школе.

Ученици Допунске наставе на српском језику у организацији  Министарства просвете Републике Србије су са учитељицама Весном Матин и Горданом Човић Јовановић прославили овај велики школски празник.

Свечаној приредби поред великог броја родитеља и гостију, присуствовали су и Њ.е. амбасадор Републике Србије у Краљевини Норвешкој Драган Петровић, председник Удружења ”Српско Академско друштво” Радиша Никитовић, затим ученици Допунске наставе на  српском језику из Фредрикстада и чланови дечијег фолклорног ансамбл РАСА из Осла.

250 ученика Допунске наставе је отворило приредбу Светосавском химном. Уз бројне рецитације, драмске текстове и песме, величано је дело и значај Светог Саве, нашег првог просветитеља.

Свечана приредба  је завршена величанственим наступом дечијег фолклора РАС из Осла, који су уз велику подршку публике извели сплет игара из Левча и Белу Раду.
Ученике је после приредбе чекало и послужење које су за њих припремили родитељи ђака наших ђака из Осла.
Иако далеко од своје отаџбине, ђаци допунске наставе на српском језику у Ослу, показали су колико велико поштовање и љубав осећају према Светом Сави, истичући значај очувања свог матерњег језика, културе и традиције.

aleksa
Author: aleksa