Loading...
×

Просветне вести

Промоција пројекта и радова „СРПСКИ ЈЕЗИК ‒ МОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК”

Промоција пројекта и радова „СРПСКИ ЈЕЗИК ‒ МОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК”

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/promocija-projekta-i-radova-srpski-jezik-%E2%80%92-moj-maternji-jezik/

Промоција пројекта „СРПСКИ ЈЕЗИК ‒ МОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК” и радова из истоимене електронске базе Завода за унапређивање образовања и васпитања одржана је 7. априла у ОШ „Вук Караџић” у Београду.

После добродошлице др Златка Грушановића, директора ЗУОВ-а, наставници и ауторски тимови представили су себе и своје радове кроз интерактивну презентацију активности „као да су у учионици” у пуној школској свечаној сали, пред својим колегама, учитељима, наставницима српског језика, стручним сарадницима, директорима школа, професоркама са Учитељског факултета из Београда и саветницима из ЗУОВ-а.

Програм промоције су обогатиле: Леонтина Пат, музички стваралац за децу, која је радни део скупа отворила песмом „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК” и Борка Томовић, глумица која је затворила програм прочитавши причу о два дива која су у својој машти обишла све крајеве СРБИЈЕ говорећи о благодетима сваког краја наше земље. Посебну енергију промоцији донео је хор ОШ „Вук Караџић”, у пратњи наставника музичке културе Алексе Рајковић, и певачки дует Петре Славнић и Јане Станковић, које су ученице ОШ „Јован Дучић”, у пратњи своје наставнице музичке културе, Јелене Опарушић.

На Међународни дан матерњег језика, Завод за унапређивање образовања и васпитања, у оквиру пројекта „СРПСКИ ЈЕЗИК ‒ МОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК”, објавио је базу активности којима се развијају  вештине читања, писања, слушања и говорења. База је намењена наставницима у Републици Србији, Републици Српској и наставницима у српским допунским школама у иностранству.

Сектор за предмете од националног значаја реализовао је овај пројекат у циљу формирања базе као ресурса, али и као подстицај наставницима за практиковање ових вештина током прoцеса наставе и учења, као и инспирацију за осмишљавање сопствених активности које воде развијању ових вештина код ученика.

У бази је преко осамдесет радова (од пристиглих две стотине радова) које су послали наставници из Србије, Српске и наставници који раде у српским допунским школама у иностранству.

База радова је трајно објављена на страници Сектора за предмете од националног значаја у делу „ресурси”. Радове можете преузети са линка: zuov.gov.rs/nacionalni-resursi.

aleksa
Author: aleksa