Loading...
×

Просветне вести

Почели радови на енергетској санацији зграде Завода за унапређивање образовања и васпитања

Почели радови на енергетској санацији зграде Завода за унапређивање образовања и васпитања

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/poceli-radovi-na-energetskoj-sanaciji-zavoda-za-unapredjivanje-obrazovanja-i-vaspitanja/

Зграда Завода за унапређивање образовања и васпитања у улици Драже Павловића 15 у Београду

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић присуствовала је данас почетку извођења радова на енергетској санацији Завода за унапређивање образовања и васпитања и најавила да ће држава већ током овог месеца наставити да даје субвенције за енергетску ефикасност домаћинстава, а врло брзо и за јавне зграде широм Србије.

Она је рекла да ће цео објекат Завода за унапређивање образовања и васпитања у потпуности бити саниран, а радови готови у новембру ове године.

„Биће урађена термоизолација зидова и кровова, биће реновирана фасада. Такође ће бити инсталиран централизовани систем за хлађење, па на фасадама више неће бити клима уређаја”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, потребно је да се више води рачуна о објектима који су у јавном власништву и коју су под заштитом, као што је случај са Заводом.

„Такође, увешће се сензори на прозорима да клима не ради када су прозори отворени, постојаће нови вентили на радијаторима и такође ће се свуда инсталирати лед расвета”, поручила је министарка.

Према њеним речима, ово је прва зграда јавних објеката и централних власти која је почела са реновирањем од укупно 26, које ће бити реновиране у наредном периоду.

„Драго ми је што ћемо људима у Заводу за унапређивање образовања и васпитања омогућити боље и пријатније услове за рад, а пре свега што ћемо само Заводу омогућити велике новчане уштеде, око 10.000 евра на годишњем нивоу”, рекла је Ђедовић Хандановић, преноси Танјуг.

Како је навела, санацијом ће се обезбедити смањење емисије угљен-диоксида за 45 одсто.

„План нам је да пре специјализоване изложбе Експо завршимо санацију око 50 одсто зграда централе власти”, истакла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је за наредни период најавила уговарање радова за остале објекте за које техничка документација спремна или је у завршетку.

„Ту пре свега мислим на Завод за интелектуалну својину, Дирекцију за мере и драгоцене метале, Управу за пољопривредно земљиште, Национални савет за координацију сарадње са Русијом и Кином, као и зграде министарства, државне управе и локалне самоуправе, укључујући и зграду Министарства рударства и енергетике”, казала је министарка.

Повећање енергетске ефикасности је, како каже, главни циљ владе и министарства.

Догађају су присуствовали стални представник Програма Уједињених нација за обнову и развој Јакуп Бериш, вицегувернер Развојне банке Савета Европе Томаш Бочек, заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

aleksa
Author: aleksa