Loading...
×

Просветне вести

Октобарске боје у српској допунској школи у Француској

Октобарске боје у српској допунској школи у Француској

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/oktobarske-boje-u-srpskoj-dopunskoj-skoli-u-francuskoj/

У наставним местима широм Париског региона и у Орлеану у октобру се учило о јесени, занимањима и породици. Уз ове тематске часове ђаци су, подстакнути причом „Слон из ципеле“ Дејана Алексића, чији је један методички приступ представљен на стручном семинару одржаном током лета, разговарали о томе шта значе речи дом и идентитет. Истакнуто је, у складу са циљем допунске наставе, да се уз свест о пореклу кроз живот корача поносно, чврстим и сигурним корацима.

Часови у источној и јужној Француској у Белфору, Сошоу, Милузу и Ници били су обојени јесењим бојама, уз „путовање“ по Србији и откривање њених река, планина, градова, њене лепоте и богатства. Уз стихове Чика Јове Змаја ђаци у Ници су усвајали нове речи са чаролијама које доноси колорит једног годишњег доба. Заједничким трудом и маштом креирали су предивну ликовну композицију о јесењим плодовима. Ученице Маја Радојевић и Доротеја Поповић из Стразбура су кроз презентацију и својим другарима представиле Летњи камп у Тршићу 2022. године. Мајина и Дорина жеља је да се нађу заједно следећег лета на истом месту и у још бројнијем друштву.

Као резултат наставка сарадње са Ансамблом народних песама и игара „Оро“, у Париском региону у Монтреју и Обервилијеу одржани су часови посвећени свадбеним обичајима, са посебним освртом на традицију кумства у лесковачком крају и усвајање фолклорне кореографије – корака ,,четворака”, типичног за југ Србије. У Културном центру Србије у Паризу група ученица старијег и делом средњег узраста са посебном пажњом учествовала је у разговорима о моди, новинарству и српским краљевима, чији се споменик налази у Паризу. Уз необичне појединости из живота и стваралаштва Милене Павловић Барили и „радионицу“ цртања који је приредила Милица Томић, студенткиња новинарства у Београду и ауторка модног магазина „La vie en rose”, направљена је „шетња“ кроз епоху – од Пожаревца и Београда до европских градова.

Фестивал стрипа био је повод за показивање маштовитости поводом „Фантазије ума” Уроша Петровића. Стрипове је припремило седам ученица из Париза и Орлеана, а у читању и тумачењу приче, која је сценарио за стрип, водиле су их наставнице. Радови су објављени на сајту: www.stripfestfantazijauma.paracin.rs .

У Цркви Светог Саве у Паризу Његова светост патријарх српски Порфирије устоличио је епископа западноевропског Јустина. Светој литургији присуствовала је српска допунска школа, која се, у овом историјском сабрању српског живља, свештенства и званичника, сусрела са драгим пријатељима, колегама и сарадницима. Обележавању црквене славе у Цркви Свете Петке у Бондију придружиле су се наставнице које изводе наставу за близу 100 ученика у просторијама цркве.

Савет родитеља у Париском региону, који чине представници група из сваког наставног места, донео је и за ову школску годину инвентивне предлоге са циљем унапређења допунске наставе на српском језику. Наставнички актив, поносан на остварену сарадњу са ђачким породицама и досадашње резултате, у ведрој атмосфери састанка закључио је да је будућност српског националног идентитета ван матице заснована на образовању генерација на српском језику и уједињеном деловању државе и српске дијаспоре у Француској.

aleksa
Author: aleksa