Loading...
×

Просветне вести

Наставак сарадње са Природно – математичким факултетом из Ниша

Наставак сарадње са Природно – математичким факултетом из Ниша

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Од 12. до 15. октобра 2022. године у Покрајини Хесен успешно је реализован наставак пројекта  ,,Упознајмо Србију и њене знаменитости  уз помоћ научника“ који се спроводи у оквиру сарадње Природно – математичког факултета из Ниша, Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, Допунске наставе на српском језику у Хесену, а коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС. Уз сагласност Минстаратва просвете, науке и технолошког развоја, пројекат „Упознајмо Србију и њене знаменитости  уз помоћ научника“ започео је  на инцијативу Генералног конзузлата РС у Франкфурту на Мајни,  у пролеће 2021. године у време када се због пандемије реализовала настава на даљину. За ученике који похађају наставу на српском језику, али и за њихове родитеље организовани су посебни виртуелни часови путем апликације „Зум“ платформе. Ученици су имали прилику да од младих српских научника чују разне занимљиве информације  о Србији.

Средином октобра 2022. године указала се прилика да професори Природно-математичког факултета  Универзитета Ниш, посете Франкфурт на Мајни и лично се сретну са ученицима који похађају наставу на српском језику.  У  више градова у Хесену (Франкфурт, Висбаден, Офенбах, Дармштадт и Родгау) професори су ученицима одржали низ предавања  и обогатили наставну понуду. Ученици су сада имали прилику да упознају предаваче: др Нико Радуловић, др Зорица Стојановић-Радић, др Милан Златановић, др Бојан Златковић, др Драган М. Ђорђевић, др Иван Палић и др Ненад Крстић који је и идејни творац овог пројекта.  У сарадњи са наставницима Наставе на српском језику у иностранству  Соњом Зрнић, Татјаном Милановић, Бојаном Ракоњац и Татјаном Милановић и координаторком васпитно-образовног рада у иностранству Биљаном Букинац, професори су одржали интересантна научно-популарна предавања и одговорили на бројна питања заинтересованим ученицима и њиховим родитељима. Предавања „ Србија-змеља руда у минерала“, „Биљни свет шума Србије“, „Зелено благо Србије“, „Шта то лепо мирише“ и „Камен, папир маказе“ била су прилагођена могућностима и интересовањима ученика који похађају наставу на српском језику.

У суботу, 15.октобра, у Храму Васкрсења Христовог у Франкфурту, након два одлична предавања, родитељи ученика су разговарали са професорима и деканом о могућностима студирања на Природно-математичком факултету у Нишу.

Активности пројекта биће настављене у другом полугодишту ове школске године.

aleksa
Author: aleksa