Loading...
×

Просветне вести

Јубилеји, прославе и награде

Јубилеји, прославе и награде

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/jubileji-proslave-i-nagrade/

Период од јесењег до новогодишњег распуста у српској школи у Словенији био је испуњен богатим наставним и ваннаставним активностима. Радили смо много и озбиљно. Осим тога, учествовали смо у различитим прославама српских културних друштава и у појединим хуманитарним акцијама, а можемо се похвалити и наградама са такмичења.

Поред већ традиционалних новембарских тема какве су живот и рад Вука Стефановића Караџића и Дан примирја у Првом светском рату, на часовима су обрађене и народне пословице, народне бајке, „Јежева кућица” Бранка Ћопића, лековито биље, празници, српске славе…, а све то кроз задатке из разумевања прочитаног, прављење мапа ума, драматизацију, цртање, анимиране филмове. Пригодно смо обележили и стоту годишњицу рођења Душка Радовића и одлазак Милована Данојлића, два бесмртника српске књижевности за децу. А прављење новогодишњих честитки и украса употпунило је празнично расположење пред новогодишњи распуст.

У оквиру манифестације „На крилима речи”, ученице и ученици допунске наставе на српском језику дружили су се са писцем Александром Гаталицом. Као добитник НИН-ове награде за роман „Велики рат”, господин Гаталица је био прави саговорник за обележавање Дана примирја у Првом светском рату, у Парохијском дому у Љубљани. Александар Гаталица је говорио о томе како настаје књига у библиотеци „Миран Јарц” у Новом Месту. Са друге стране, наши ђаци су кроз певање, рецитовање и глуму показали шта они знају о овим темама, а имали су прилике и да писца питају о свему ономе што их је додатно занимало.

Настављена је успешна сарадња са српским културним друштвима у Словенији. Ђаци допунске наставе на српском језику учествовали су на приредби у оквиру традиционалне манифестације „Дани српске културе” Културног друштва „Брдо” у Крању, као и у величанственој прослави тридесете годишњице Српског просветног друштва „Никола Тесла” у Постојни, у којој је учествовало 270 извођача пред 600 гледалаца. Прослави су присуствовали и министар Ђорђе Милићевић, задужен за дијаспору, и амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић. Претходног дана они су посетили часове допунске наставе на српском језику у Парохијском дому у Љубљани, а наредног дана обележавање 15. годишњице Академског културног друштва „Коло” у Копру. На Светски дан детета Српско културно друштво „Михајло Пупин” нашим ђацима у Љубљани поклонило је луткарску представу „Путујући циркус трапаве Августине”, којом су млађа деца била посебно одушевљена. Поред тога сви су могли да се почасте домаћим колачима. А награђене су две девојчице које су најбрже решиле загонетку „Шта може да прелети мало село, има перје, а није птица?”.

Радо смо се одазвали позиву Српске православне црквене општине Љубљана да од бадњака и разних других светлуцавих и шарених материјала направимо божићне аранжмане који су продати у оквиру хуманитарне акције на Детињце. Наши ђаци су уживали у могућности да сами креирају украсе, истовремено учећи о важности солидарности.

Много су нас обрадовала изузетна постигнућа наших ђака на два конкурса. На Стрип-фесту „Фантазија ума” Милица Вишекруна из Љубљана освојила је 1. место, а Ника Средојевић из Крања добила похвалу, док је Лазар Павловић, освојио 3. место за своју „Изокренуту причу”, на истоименом конкурсу Дечјег културног центра Београд, посвећеном Бранку Ћопићу, тако да ће се његова прича наћи у електронском часопису „Чика Јова Змај”.

Такође, обрадовало нас је и то што је Основна школа „Копар” набавила књиге на српском језику за своју школску библиотеку.

Можемо рећи да смо задовољни свим оним што смо до сада урадили, а посебно сарадњом са Амбасадом Републике Србије у Словенији, Српском православном црквом, српским културним друштвима и другим организацијама.

aleksa
Author: aleksa