Loading...
×

Просветне вести

Јесен богата активностима

Јесен богата активностима

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/jesen-bogata-aktivnostima/

Јесен је у српској допунској школи у Италији обиловала бројним садржајима.

Протекли период је за ђаке наставнице Слађане Марковић у Трсту био у знаку књиге.

Приликом посете библиотеци Српске православне црквене општине у Трсту, упознали су се са разноврсним књижевним опусом и научили разлику између библиотеке и књижаре. Нарочито интересантно им је било да виде и додирну „стару књигу“ (део библиотечког фонда старог и по неколико стотина година).

На позив  Културног удружења српске омладине у истом граду присуствовали су књижевној вечери где је представљен стрип о животу Николе Тесле, аутора Живорада Жике Мишића, на италијанском језику -Tesla, il signore dei fulmini. Овај догађај представља крај вишемесечног пројекта који је имао за циљ да приближи италијанској публици живот и дело Николе Тесле.

Ваннаставне активности ђака у Трсту обележене су и одласком на културнe догађајe које је организовала Библиотека српске православне црквене општине из овог града. На књижевној вечери на италијанском језику посвећеном Исидори Секулић, тршћанској читалачкој публици презентована је једна од најважнијих представница српске књижевности. У оквиру поетске вечери „Њено величанство поезија“ на српском језику ученици су имали прилику да чују како две савремене песникиње говоре своје стихове.

У оквиру промоције италијанског педагошког и културног пројекта којим се промовише важност читања у оквиру породице „Рођени да читају” (Nati per leggere), ученици млађег узраста учествовали су у пројекту „Читамо Љубивоја Ршумовића” (Leggiamo Ljubivoje Rsumovic) који је подразумевао читање песама на српском језику и њихов превод на италијански, у просторијама Библиотеке српске православне црквене општине.

Крај октобра обележио је важан догађај у овом граду. Генерални конзулат Републике Србије у Трсту организовао је свечаност поводом доделе ордена Републике Србије „Карађорђева звезда” протојереју-ставрофору Рашку Радовићу, архијерејском намеснику Епархије аустријско-швајцарске, Италије и Малте и пароху Храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту на којој су присуствовале наставнице српске допунске школе у Италији.

Ништа мање активно, било је и у другом делу српске допунске школе у овој земљи.

Поводом Дана примирја, ученици из Роверета су са својом наставницом Драгицом Додеровић посетили Историјски музеј у овом граду. Посебан осврт био је на експонате из Првог светског рата. Пре посете музеју, ученици су гледали филм ,,Где цвета лимун жут”.  Том приликом суочавали су знање стечено у италијанској и у српској допунској  школи у вези са поменутом темом.

Стогодишњица рођења Душка Радовића обележена је у Бусоленгу кроз тематски час на којем се читала и обрађивала поезија овог познатог писца. Уз подршку своје наставнице Магдалене Доневски ђаци су страшном лаву направили гриву од сувог лишћа.

И Вићенца је обиловала несвакидашњим активностима.

Ученици су имали необичну посету на часу. Угостили су глумицу Јелицу Брестовац. Гошћа је одговарала на знатижељна питања о глумачком позиву, а затим су ђаци, кроз кратку  радионицу представљали своја интересовања. Увече су могли  да уживају и учествују у интерактивној представи „Пипика поново путује“  у организацији КУД „Слога“ из Вићенце и на још један начин се друже са глумицом у лику омиљене књижевне јунакиње Пипи Дуге Чарапе.

Важан догађај  потписивања акта о братимљењу Града Вићенце и београдске општине Стари град обележио је другу половину новемра.  На свечаности тим поводом, ученици српске допунске школе „Свети Сава из Вићенце” са наставницом Јеленом Јовановић извели су химну „Боже правде” у пратњи Оркестра  Вићенца под диригентском палицом Ђузепеа Фракаса и подршку Катарине Вукадиновић. Трг Матеоти, испред чувеног  Театра Олимпика, блистао је у бојама српске заставе, а градом се орила српска национална химна. Овом важном догађају присуствовали су званичници Града Вићенце и општине Стари град из Београда, генерални конзул Србије у Трсту Ивана Стојиљковић, председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић, председник црквене општине у Вићенци Живомир Илић, представници удружења, ђачки родитељи и ученици. Свечаности је претходила посета делегације из Београда (Радослав Марјановић, председник градске Општине Стари град, Александар Тодоровић, заменик, Душан Петрић, председник Скупштине и Наташа Гавриловић, заменица начелника Управе) ученицима српске допунске школе у Вићенци. Са ђацима и наставницама Драгицом Додеровић и Јеленом Јовановић, између осталог, разговарано је и о подршци Школи од стране ове београдске општине.

Протекли период обогатиле су и награде са међународног Стрип феста  – Фантазија ума (једног од образовних сегмената Кроса РТС-а). Четири похвале из Параћина стигле су за ученике  Анђелу Радошевић (8. разред), Анастасију  Јаковљевић (6. разред) из Вићенце, Душана Војводића (2. разред) и Нору Ћурчију (3. разред) из Арзињана. Ментор им је била наставница Јелена Јовановић.

Препуни позитивних утисака, са еланом и новим идејама ученици и наставнице у Италији иду у сусрет предстојећим божићним и новогодишњим активностима.

aleksa
Author: aleksa