Loading...
×

Просветне вести

Дани српске културе – Десанкини дани

Дани српске културе – Десанкини дани

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У суботу, 28. маја  2022. године у Лугану је одржана манифестација  „Дани српске културе – Десанкини дани“ у организацији СКУ „Десанка Максимовић“ из Лугана.

Српска допунска школа у Тићину са учитељицом Наташом Малешевић се сваке године традиционално придружује Данима српске културе и на тај начин доприноси чувању српског језика, културе и традиције.

Манифестација је отворена химном Боже правде, коју су извели ученици Допунске наставе на српском  језику. У певању химне ученицима  из Тићина су се као гости придружили и  ученици учитељице Јелене Митровић из Алдорфа.

Након изведене српске химне, ученица Српске допунске школе, Софија Вукић извела је и Швајцарску химну на италијанском језику.

Ученици су  имали прилику да присутнима представе поезију Десанке Максимовић  на српском  и на италијанском језику.

Ову манифестацију су улепшали и  звуци  хармонике Дамјана Милановића и прелеп глас  Софије Вукић  који су извели песму са Косова.

Поред извођења поезије и музике ученици су учествовали и у фолклорном делу програма како у СКУ “Десанка Максимовић“ тако и у КУД „Свети Сава“ из Белинцоне.

У програму су учествовали и чланови швајцарког културно уметничког друштва из Белинцоне који су након фолклорних изведби презентовали српску и швајцарску народну ношњу.

Како би наставили  са сарадњом и дружењем са учитељицом Јеленом Митровић и ученицима из Алдорфа у наредном периоду је планирана и посета Алдорфу.

aleksa
Author: aleksa