Loading...
×

Просветне вести

Центар за развој педагошких наука требало би да буде у Јагодини

Центар за развој педагошких наука требало би да буде у Јагодини

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Факултет педагошких наука у Јагодини и разговарао са руководством те установе о оснивању Центра за развој педагошких наука, који би требало да буде смештен у оквиру комплекса тог факултета.

Центар би био намењен обуци наставника за улогу ментора, наставног и васпитачког кадра, као и студената за нове моделе учења.

Министар је рекао да се налази у квалитетној установи која  у Србији предњачи када су у питању педагошке науке.

Направићемо читаву мрежу оваквих центара са различитим областима изучавања. Србија ће добити око 20 центара овог типа. У Јагодини ће бити основан центар из области наставе и педагошких наука, захваљујући пре свега, добром раду Факултета педагошких наука, казао је он.

Према његовим речима, модели учења се стално мењају и целоживотно учење постаје динамична ствар у свим областима, па и у просвети.

Шарчевић је подсетио да већ постоје три центра који одлично раде и то у Петници, Тршићу и Виминацијуму.

Декан Факултета педагошких наука Виолета Јовановић истакла је да је ово историјски тренутак и за факултет и за Јагодину и на неки начин круна вишедеценијских напора факултета.

Високи стандарди су препознати. Даћемо све од себе да реализујемо овај пројекат и да овај центар почне што пре да ради, казала је она.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић рекао је да је познато да је почетком 20. века Учитељска школа у Јагодини била расадник професора.

И ево пружа нам се прилика да почетком 21. века Јагодина постане један од центара педагошких наука. Рад новог центра подразумева и обнову старе зграде Учитељског  факултета која је изграђена 1880. године, објаснио је он.

Министар Шарчевић са сарадницима обишао је данас и општину Кнић и разговарао са руководством о наставку реализације формирања Шумадијске академије – Центра за целоживотно учење кадрова за рад у привреди.

Министар је предочио да ти центри поред основне намене могу да користе и ученици и наставници за ђачки туризам.

Овакви центри треба да буду на добробит наше деце и родитеља, као и регије где се отварају“, навео је Шарчевић.

Председник Општине Кнић Мирослав Николић истакао је да је отварање оваквог центра веома значајно за читаву општину и читав регион.

Нови центар налазиће се у згради Средње школе у Книћу.

itsadmin
Author: itsadmin

Leave a Reply