Loading...
×

Просветне вести

Прослава славе Завода Света три јерарха

Прослава славе Завода Света три јерарха

Текуће 2020. године, 12. фебруара обележена је слава Завода за унапређивање образовања и васпитања, Републике Србије, чиме је настављена је традиција која траје од оснивања Завода.

Света три јерарха нису случајно изабрани за празновање у ЗУОВ-у, јер широм хришћанског света, нарочито код православних народа ова три велика светитеља, научника и просветитеља празнују се као школска слава и  државни празник.

Обележавање славе започето је обраћањем директора ЗУОВ-а др Златка Грушановића присутним гостима и запосленима у Заводу. Директор се посебно захвалио присутном министру Просвете, науке и технолошког развоја, Републике Србије, господину Младену Шарчевићу на присуству, као и на несебичној помоћи, сарадњи и подршци Министарства. Такође, директор ЗУОВ-а захвалио се на присуству и великој сарадњи директору Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, др Браниславу Ранђеловићу и његовим сарадницима и запосленима.

Након уводног обраћања, директор ЗУОВ-а др Златко Грушановић реч је препустио министру Просвете, науке и технолошког развоја, господину Младену Шарчевићу. Министар се захвалио на позиву и посебно истакао да му је драго што је први министар Просвете који присуствује обележавању славе Завода. Такође се захвалио директору Завода и запосленима на великом доприносу и сарадњи у спровођењу реформи и уложеном великом труду и залагању у модернизацији васпитно-образовног система у Републици Србији. Нарочито је поменуо рад на изради платформе за унапређивање образовног система у нашој земљи за период од 2020. до 2027. године, која ће бити представљена јавности током јуна месеца ове године. По његовим речима, платформа предвиђа значајно учешће ЗУОВ-а у спровођењу активности наведених у платформи. На крају обраћања још једном се захвалио на позиву и нагласио да се нада побољшању услова за рад просветних радника у наредном периоду.

Слава ЗУОВ-а традиционално служи и за доделу награда учесницима конкурса „Сазнали на семинару – применили у пракси“ за претходну годину. Пре уручења похвале и прве три награде присутнима се обратио Руководилац Центра за професионални развој запослених у образовању, Иван Савић. У свом обраћању посебно је навео да му је нарочито драго да од скромних почетака нашег конкурса, сваке године стиже све више радова и да је комисијама све теже да изаберу најбоље, не толико због квантитета већ квалитета пристиглих радова. Такође је изразио задовољство да запослени у васпитно-образовним установама све озбиљније схватају корист коју им пружа стално стручно усавршавање кроз одобрене програме, који се налазе у Каталогу програма сталног стручног усавршавања ЗУОВ-а. После обраћања приступило се додели награда. Похвалу за рад „Правопис у слици и речи“ добио је Саша Чорболоковић из ОШ „3. октобар“ из Бора. Трећа награда додељена је Јелени Чолић из Медицинске школе са домом ученика „Сестре Нинковић“ из Крагујевца, за рад Пројектна настава „Модерна и ми“. Друга награда додељена је Александру Мамићу из ОШ „Петар Кочић“ из Инђије, за рад „Програмирање беспилотне летелице-дрона“. Прва награда додељена је Јелени Смиљковић из ОШ „Уједињене нације“ из Београда, за рад Пројекат „Сат“. У базу примера добре праксе, која се налази на сајту ЗУОВ-а, поред поменутих, ушло је још 58 радова.

На дан обележавања славе, ЗУОВ не заборавља ни на своје запослене, који су одлазак у пензију дочекали радећи у нашој установи. Претходне године право на пензију остварило је три наше драге колегинице: Бранка Шегрт, Јелена Урошевић и Гордана Митровић. Пригодне поклоне као знак пажње и захвалности за допринос успешном раду Завода, уз лепе речи захвалности, уручила је заменица директора, госпођа Дејана Милијић Субић. Између осталог, у свом обраћању казала је да ово није крај њиховог радног века, већ наставак наше даље сарадње, где ће моћи као сарадници Завода, помоћи својим знањем и искуством у раду ЗУОВ-а.

Обред сечења сечења славског колача и освештања жита, обавио је надлежни парох из храма Светог Архангела Гаврила, отац Горан Ђукић. У својој беседи подсетио нас је на значај светитеља које празнујемо и позвао нас да се у свом образовно-васпитном раду угледамо на њих.

itsadmin
Author: itsadmin

Leave a Reply