Loading...
×

Просветне вести

Svetski dan životne sredine 2020. – Vreme je za prirodu! Respiratori za Urgentni centar KC Vojvodine od UNICEF-a UNICEF isporučio respiratore zdravstvenim ustanovama na Jugu Srbije Učenje kroz igru u vreme pandemije COVID-19

Svetski dan životne sredine 2020. – Vreme je za prirodu! Respiratori za Urgentni centar KC Vojvodine od UNICEF-a UNICEF isporučio respiratore zdravstvenim ustanovama na Jugu Srbije Učenje kroz igru u vreme pandemije COVID-19

Category : УНИЦЕФ

Линк ка вести
Име извора: UNICEF

Beograd, 20. april 2020 –  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis razgovarali su danas o više tema u vezi sa pomoći deci i najugroženijim porodicama u Republici Srbiji u borbi protiv korona virusa.
 
U cilju obezbeđivanja bolje zaštite dece bez roditeljskog staranja od virusa COVID– 19, UNICEF je, između ostalog, obezbedio higijenske pakete za 19 domova i zavoda u Srbiji, čija će isporuka početi 22. aprila 2020. godine.  

Pored toga u procesu je nabavka higijenskih paketa za preko 4.000 hraniteljskih porodica u Srbiji koji će biti distribuirani u narednom periodu.
 
Ministar Đorđević zahvalio je na donaciji i istakao da  je ovo samo jedan segment pomoći koju zajednički sprovode UNICEF i resor kojim rukovodi.
 
“Podrška UNICEF-a ali i lično zalaganje gospođe Ređine De Dominićis za obezbeđivanje pomoći našim mališanima je izuzetno značajno. Važno je da budemo društveno odgovorni i da uložimo maksimalne napore kako bismo pomogli najosetljivijim kategorijama stanovništa, s posebni akcentom na našim najmlađim  građanima”, istakao je Đorđević.

Ministar je svoju sagovornicu informisao o savetodavnom telefonskom servisu za podršku deci, ženama i roditeljstvu, nacionalnoj usluzi za savetodavnu podršku koji  postoji već 15 godina,  a koji tokom vanrednog stanja zbog širenja virusa COVID -19 ima značajnu ulogu.

Servis je i tokom vanredne situacije dostupan 24 sata, sedam dana u nedelji. Dečija linija je prvi i jedini nacionalni telefonski servis za decu i mlade ali i za odrasle zabrinute za decu. Telefon je dostupan na celoj teritoriji Republike Srbije, poziv na broj  116111 je besplatan, a razgovori su poverljivi. 
 
“Tokom vanrednog stanja javljala su se deca i mladi koji traže informacije koje se odnose na pojavu virusa, zanima ih šta je to izolacija, koje su posledice. Druga vrsta uznemirenja odnosi se na školu i neizvesnost koju nosi nov način pohađanja nastave – kako će popraviti ocene, kako će se upisati u drugu školu, kako uraditi domaći zadatak i sl. Posebno ih uznemirava to što ne mogu da se druže sa drugarima, što su stalno sa roditeljima pa je i tenzija u porodici povećana. Primećeno je da je smanjen broj poziva koji se odnose na vršnjačko nasilje, što je očekivano i u skladu sa aktuelnom situacijom”, istakao je ministar.
 
Direktorka UNICEF-a u Srbiji je pohvalila ovakav vid podrške i istakla da resor kojim rukovodi Đorđević ima dobre  mehanizme u pomoći deci i mladima. 
 
“Čestitam ministarstvu za merama koje se preduzimaju kao odgovor na COVID-19 i zaštitu najugroženijih delova populacije. Sada je važno da se prate posledice ove zdravstvene krize na oblast socijalne zaštite i da se identifikuju načini da se pruži brza podrška domaćinstvima, posebno porodicama sa decom koje su višestruko ugrožene”, rekla je Ređina De Dominićis. 
 
Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i UNICEF u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, zajedničkim projektom aplicirati za IPA fondove kako bi pomogli najugroženijim porodicama i deci nakon završetka vanrednog stanja.

itsadmin
Author: itsadmin