Loading...
×

Просветне вести

Влада Србије усвојила Стратегију развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године

Влада Србије усвојила Стратегију развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Vlada Srbije usvojila Strategiju razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine

Vlada Republike Srbije usvojila je na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Strategiju razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine.

Strategijom razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine utvrđuju se ciljevi i mere za razvoj startap ekosistema čija implementacija treba da rezultira ubrzanim razvojem startap  ekosistema, podsticanjem inovacija u privredi Republike Srbije, kao i privrednim rastom zasnovanom na ekonomiji znanja.

Radnu grupu koju je osnovala Vlada Republike Srbije, činili su predstavnici Kabineta predsednika Vlade, relevantnih ministarstava, ključnih institucija, predstavnika organizacija podrške, privrede, finansijskih institucija, kao i drugi akteri važni za ekosistem kako bi se na najbolji način podržao sveobuhvatan razvoj startap zajednice.

Donošenjem ovog strateškog dokumenta usklađuje se rad različitih pojedinačnih inicijativa u okviru ekosistema, i osigurava se strateški i sistemski pristup delovanju javnih institucija u cilju podrške kreiranju okruženja koje će startapima u različitim fazama razvoja (podelom rizika, deljenjem znanja, kao i pristupom informacijama i finansiranju) olakšati poslovanje i stvoriti nove prilike. Strategijom razvoja startap ekosistema, planirano je i uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu na svim nivoima obrazovanja, kao i unapređenje infrastrukturne i programske podrške startapima u ranoj fazi razvoja.

Proširujući spektar proizvoda, usluga i poslovnih modela, startapi doprinose tehnološkom razvoju, utičući na kreiranje moderne ekonomije i inovativnih proizvoda dostupnih jednom društvu, otvarajući put za razvoj novih aktivnosti zasnovanih na modernim tehnologijama i inovativnim idejama.

 

aleksa
Author: aleksa