Loading...
×

Просветне вести

Важно школовати кадар у области здравства и пољопривреде

Важно школовати кадар у области здравства и пољопривреде

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Važno školovati kadar u oblasti zdravstva i poljoprivrede

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas i Srednju poljoprivrednu školu  „Radoš Jovanović Selja“  gde je održao sastanak sa aktivom direktora. U razgovoru sa direktorima škola ministar je istakao da Srbija postaje jedna od uspešnijih zemalja u Evropi, kada je reč o digitalizaciji. On je ocenio da je to dobar pravac i podsetio da  je javnosti pre nekoliko dana predstavljen i Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju, što će biti veoma značajno za podizanje kvaliteta nastave. 

Cilj je da nove tehnologije i  veštačka inteligencija što bolje primene u nastavi. Radimo i na tome da srednje obrazovanje bude obavezno, što je i predviđeno okvirom Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, izjavio je ministar.

On je rekao da su u fokusu i celoživotno učenje. Prema njegovim rečima, u tom kontekstu značajno je i dualno obrazovanje koje je vrlo fleksibilno, ali su kako je istakao „deci potrebne visoke kompetencije koje pažljivo treba razvijati“.

Ministar je naglasio da je važno školovati kadar u oblasti zdravstva i poljoprivrede.  Kao primer je naveo smer tehničar prehrane, jer kako je rekao „hrana je budućnost“ .

On je istakao da direktori treba da osmišljavaju i predlažu novine u obrazovanju, da škole osnuju đačke zadruge, ali i da se sve škole uključe u jednosmenski  rad i da se više pažnje posvećuje nadarenoj deci.

Razvijajte sve segmente obrazovanja. Kroz stipendije i domove decu stimulišete da se opredele za deficitarna  zanimanja, rekao je ministar Šarčević prilikom posete Poljoprivrednoj školi.

Ta škola dobila je donacije iz EU i Japana za potrebnu opremu, a izvršena je sanacija krova, zamenjena stolarija i sređen sportski teren.

itsadmin
Author: itsadmin