Loading...
×

Просветне вести

Тим „Rooftop“ победник 10. јубиларног студентског такмичења за најекоиновативнији прехрамбени производ

Тим „Rooftop“ победник 10. јубиларног студентског такмичења за најекоиновативнији прехрамбени производ

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} У Научно-технолошком парку Београд одржано јубиларно десето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ецотропхелиа Србија 2022 чији је организатор Удружење прехрамбених технолога Србије.

На такмичењу је учествовало шест тимова студената са три универзитета, већег броја факултета и академија струковних студија.

Прво место на такмичењу је освојио тим „Rooftop“ са Академије струковних студија Београд, одсек Висока хотелијерска школа са производом „Crunchyz“, који представља екструдирани снек производ од безглутенских житарица и тропа цвекле. Друго место освојио је тим ProTeam са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, са производом „ProteWin“ који је десертни високопротеински производ освежавајућег воћног укуса на бази протеина из алтернативних извора. Треће место поделили су тимови „AlgoRitam“ са Технолошког и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и производом „Boostix“ који представља нутритивно избалансирану слану ужину која садржи намаз обогаћен микроалгама и крекере и тим „Зелени Старт“ са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом „WIN“ који представља освежавајући напитак на бази млечног пермеата са додатком матичног сока јабуке, екстракта нане и лимунске киселине, а који доприноси ефекту високе хидратације.

На овом такмичењу учествовали су и тим „Мали зов“ са Технолошког факултета Универзитета у Нишу са истоименим производом, кефиром са додатком праха зове и тропом малине, као и „Греан Теам“ са Технолошког факултета Универзитета у Новом Сада који је представио „Greengerbread“ фини пекарски производ на бази полбе, са додатком биљних сировина.

Студенте су поздравили и речи охрабрења упутили помоћник министра просвете, науке и техлошког развоја др Александар Јовић, директор Фонда за Иновациону делатност, др Иван Ракоњац, директор Центра за промоцију науке, др Марко Крстић, Ивана Безаревић испред НТП Београд и Светлана Кијевчанин испред УСАИД пројекта за конкурентну привреду и проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и предеседниг Организационог одбора националног такмичења.

Победник десетог националног такмичења, млади тим „Rooftop“ има сјајну прилику да представи свој производ и иновативне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова „Ecotrophelia Europe“ које ће ове године бити одржано 16. и 17. октобра у Паризу, у оквиру једног од највећих сајмова хране, SIAL.

Такмичење Екотрофелија Србија 2022 организује се у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и уз вишегодишњу подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Научно – технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са компанијом Др. Оеткер и Case Study Club-ом Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.

Чланак Тим „Rooftop“ победник 10. јубиларног студентског такмичења за најекоиновативнији прехрамбени производ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa