Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Ružić: Stipendije za najbolje mlade naučnice u okviru programa „Za žene u nauci“

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, uručio je danas povelje Snežani Papović, Mariji Ivanov i Tijani Šušteršič, mladim naučnicama dobitnicama nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“,– koji se realizuje u okviru svetski poznatog programa Loreal UNESKO ((L’Oréal – UNESCO For Women in Science).
Stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

On je na prijemu u Vladi Republike Srbije, čestitajući dobitnicama koje su nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemijskih, bioloških i inženjerskih nauka, istakao da su dostignuća žena u nauci često na izuzetno visokom nivou i da društvo to uvek treba da prepozna.

Istraživanje, inovacije i rad su osnov napretka države i uveren sam da će vaša vizija i naučna dostignuća doprineti napretku naše nauke i društva. Broj od 58 prijavljenih kandidatkinja, od kojih je 23 na doktorskim studijama, a su 35 doktori nauka, ukazuje da Srbija ima izuzetan naučni potencijal. To nas ohrabruje, ali i obavezuje, da i u budućnosti pružamo podršku našim izuzetnim mladim naučnicama i da nastavimo ulaganja u nauku, ali i da podstičemo talentovane i nauci posvećene žene kako bi unapredile svoj naučnoistraživački rad i nastavile da se bave naukom. Stipendija je samo vrsta ohrabrenja i podsticaj za unapređenje naučno-istraživačkog rada i nastavak rada u Srbiji. Verujem da će nagrađene mlade naučnice svojim primerom inspirisati i mnoge druge naučnice, ali i studentkinje i učenice koje tek treba da se opredele za naučnu karijeru. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi i radiće na poboljšanju uslova za nauku i istraživače i izuzetno je ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine oko 52 odsto populacije istraživača, što je daleko više od evropskog proseka“, rekao je Ružić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović, predsedavala je Komisijom koja je imala nimalo lak zadatak da u okviru ovog Konkursa izabere najbolje od najboljih mladih naučnica.

Prijemu u Vladi, prisustvovale su i dve od tri prošlogodišnje dobitnice – dr Danica Pavlović – doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku i Ana Tomas Petrović – doktor medicine i asistent na Katedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku toksikologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Kako da prirodni proizvodi postanu alternativa za dostupne lekove, kako će izgledati baterije buduće generacije i na koji način veštačka inteligencija može da pomogne lekarima u medicinskoj dijagnostici? Odgovore na ova pitanja traže ovogodišnje dobitnice stipendija:

  • Snežana Papović je doktor hemijskih nauka i docent na Katedri za Analitičku hemiju, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Doktorirala je 2018. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu u oblasti hemijskih nauka. Višestruko je nagrađivana i stipendirana zahvaljujući izuzetnim rezultatima i posvećenosti naučnom radu. Snežanin naučni doprinos se sastoji od 46 publikacija u vrhunskim međunarodnim časopisima, više od 60 saopštenja sa naučnih konferencija i 466 citata. Fokus Snežaninog naučnog istraživanja je unapređenje performansi litijum-jonskih baterija kroz povećanje njihovog kapaciteta i povećanje termičke stabilnosti upotrebom unapređenih elektrolita.
  • Dr Marija Ivanov je naučna saradnica u Mikološkoj laboratoriji, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu. Do sada je objavila 59 naučnih radova u međunarodnim časopisima i nekoliko poglavlja. Dr Ivanov se usavršavala na različitim evropskim institutima. Dobitnica je i stipendija za stručna usavršavanja, kao i stipendija za učestvovanje na međunarodnim kongresima. Član je nekoliko naučnih društava. Bavi ispitivanjem biološke aktivnosti različitih prirodnih proizvoda, a sve u cilju pronalaska prirodne alternative dostupnim lekovima. Njena istraživanja su fokusirana prvenstveno na antimikrobnu aktivnost novih agenasa i to sa različitih aspekata, uključujući uticaj potencijalnih novih terapeutika na suzbijanje virulencije patogenih mikroorganizama.
  • Tijana Šušteršič je student doktorskih studija na Fakultetu inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, gde je i zaposlena kao asistent. Učestvuje u izvođenju vežbi na matičnom fakultetu iz čak 11 predmeta iz oblasti veštačke inteligencije, programiranja, kompjuterske grafike i bioinženjeringa. Na doktorskim studijama usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Član je više nacionalnih i međunarodnih stručnih i naučnih društava i recenzent u više visoko indeksiranih međunarodnih časopisa. Oblast naučnog istraživanja Tijane Šušteršič je primenjena informatika u inženjerstvu, a cilj je da pokaže da veštačka inteligencija može da se primeni na više različitih grana medicine i pomogne u medicinskoj dijagnostici. Bavi se i implementacijom algoritama veštačke inteligencije u cilju razvoja epidemiološkog modela širenja KOVID-19 bolesti na nivou populacije, kao i personalizovanog modela razvoja kliničke slike kod pojedinca zaraženog ovom bolešću.

Od pokretanja programa 2010. godine do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima su do sada dodeljene 32 stipendije, u ukupnom iznosu od gotovo 20 miliona dinara.
Konkurs za prijavu za naredni ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ biće otvoren 1. januara 2022. godine. Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Detaljne informacije o programu i proceduri konkurisanja za stipendije moguće je naći na internet stranici www.zeneunauci.co.rs

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već jedanaest godina, u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKO-m i kompanije Loreal Balkan (L’Oréal Balkan), nagrađuju najbolje mlade naučnice.

aleksa
Author: aleksa