Loading...
×

Просветне вести

Ружић са ректорима државних универзитета о пројекту државне матуре

Ружић са ректорима државних универзитета о пројекту државне матуре

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић одржао је данас састанак са ректорима државних универзитета о будућим корацима у процесу увођења државне матуре у образовни систем Србије.

Државна матура, како њен назив каже, пројекат је од државног интереса и јако је важно да са представницима високошколских установа о томе развијамо континуирани дијалог“, рекао је министар.

Према његовим речима, државна матура ће бити у интересу матураната и будућих академских грађана.

 Из угла ученика, будућих студената, државна матура је најефикаснији и најбољи критеријум за рангирање за упис на факултете. Ученици ће полагати државну матуру у познатом окружењу, односно у школи, а добиће могућност да са једног места аплицирају на више факултета и сви ће имати истоветну полазну основу“, објаснио је министар.

Ружић је на састанку истакао да је управо темељан приступ Министарства овој теми протеклих година показатељ потребе да се дијалог и цео процес води транспарентно, одговорно и са реалним исходом, али и са јасном намером да усаврши процес како би он дао очекиване користи, а како ниједан сегмент права детета у смислу праведности и регуларности полагања не би био угрожен.

Државна матура подразумева завршне испите на крају средњошколског образовања – општа матура, коју полажу ученици гимназија, уметничка матура за ученике средњих уметничких школа, стручна матура за ученике средњих стручних школа и завршни испит за ученике средњих стручних школа који се школују у образовним профилима у трајању од три године.

Увођење државне матуре за ученике четворогодишњих школа планирано је за 2024. годину, док ће ученици трогодишњих образовних профила полагати завршни испит 2023. године.

 

Чланак Ружић са ректорима државних универзитета о пројекту државне матуре се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa