Loading...
×

Просветне вести

Дукић Мијатовић отворила међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“

Дукић Мијатовић отворила међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић отворила је данас у Новом Саду међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“ и истакла да је наука кључна за развој друштва, економије и цивилизације уопште, као и да је њена улога још значајнија када су у питању глобални изазови и проблеми за које треба предложити решења.

Дукић Мијатовић је истакла да задњих десетак година Србија, свесна улоге науке, тежи да научни систем учини подстицајним за научнике и научна истраживања, да подстакне изврсност научних резултата, али и да повеже науку и привреду ради стварања нових производа базираних на научним и иновативним решењима.

Она је навела да држава успоставља институционални начин финансирања, годишње издваја близу 900 милиона динара за посебне програме стипендирања младих и надарених научника за научноистраживачки рад, формирају се нови институти и мрежа научно-технолошких паркова, а научна истраживања финансирају из посебних фондова – Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност.

Државна секретарка је подсетила да се Србија, према извештају Европске комисије о оцени иновација за 2022. годину,  убрзано приближава стандардима Европске уније и у овом домену.

Нама ова оцена говори да смо на добром путу и да је овај резултат последица реформи које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и повећаног улагања у научноистраживачку и иновациону инфраструктуру“, оценила је Дукић Мијатовић.

Чланак Дукић Мијатовић отворила међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa